051 215 720
info@harvest.ba
NASLOVNA > NASVETI > Znate li da je moguće ugovoriti osiguranje od profesionalne odgovornosti?
Znate li da je moguće ugovoriti osiguranje od profesionalne odgovornosti?

Uprkos želji i trudu da posao i djelatnost kojom se bavite vršite u svemu u skladu sa propisima, pravilima struke i nauke, nezgode  se ipak dešavaju  jer  su propusti i greške uvijek mogući.  Ako, pritom,  posljedice nekog propusta pretrpi neko treće lice, postaviće se pitanje vaše zakonske odgovornosti za nastalu štetu. Odštetni zahtjevi podnijeti protiv vaše firme ili protiv pojedinaca mogu biti strahovito visoki, naročito kada su u pitanju nematerijalne štete koje nisu limitirane opipljivim vrijednostima. Osnovani zahtjevi će se realizovati i nanijeti vam velike finansijske gubitke, a na neosnovane zahtjeve utrošićete vrijeme i energiju.


Polisa osiguranja vam pruža zaštitu od odgovornosti prema trećim licima, kako opšte, tako i profesionalne odgovornosti i odgovornosti vezane za specifične delatnosti.


Sve što je potrebno jeste da  iz ovog teksta saznate nešto više o ovoj vrsti osiguranja koja je u razvijenim zemljama nezaobilazna u svim segmentima življenja.


Zakon o advokaturi obavezuje advokate da se moraju osigurati od odgovornosti za štetu koja bi strankama mogla nastati u vezi sa obavljanjem njihovog poziva. Sa ovim osiguranjem je pokrivena odgovornost za štetu zbog grubih grešaka prilikom obavljanja registrirane advokatske djelatnosti osiguranika, kao i kod njega stalno zaposlenih osoba. Osiguranjem je obuhvaćena i odgovornost advokatskih pripravnika, kao i ostalog administrativnog osoblja koji obavljaju administrativne poslove u neposrednoj vezi sa advokatskom djelatnošću i koji se nalaze u stalnom radnom odnosu sa osiguranikom.


Kod ovog osiguranja osiguravač garantuje za čistu imovinsku štetu, za koju je advokat odgovoran. Za čistu imovinsku štetu, koja nastane zbog radnji, propusta ili greške, računamo štetu koja nije nastala niti na osobama niti na stvarima.  


Predmet osiguranja su i sudski troškovi koje osiguranik može da ima u vezi sa osiguranim slučajem, pod određenim uslovima.

Kako vam lični finansijski savjetnici iz Harvesta mogu pomoći?
BOGATIM ISKUSTVIMA
Imamo već preko 60.000 zadovoljnih klijenata.
POTPUNOM OBJEKTIVNOŠĆU
Vaše zadovoljstvo nam je uvijek na prvom mjestu!
VRHUNSKIM TIMOM
Više od 20 licenciranih i pouzdanih finansijskih stručnjaka.
INDIVIDUALNIM PRISTUPOM
Odani smo najvišim etičkim standardima!
Provjerite kako vam možemo pomoći da uredite lične i poslovne finansije!
Kontaktirajte nas i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.