051 215 720
info@harvest.ba
NASLOVNA > NASVETI > Zašto je dobro da vozilo osiguram kasko?
Zašto je dobro da vozilo osiguram kasko?

Ugovaranjem kasko osiguranje ćete vaše vozilo zaštiiti i osigurati za različite situacije kada pretrpi štetu, bez obzira na to čija je krivica. Ako dođe do saobraćajne nezgode koju ste vi skrivili, i u tom slučaju ćete biti osigurani. Na osnovu polise obaveznog osiguranja od autoodgovornosti osiguravajuće društvo će nadoknaditi štetu koju ste vi nanijeli drugom vozilu, a na osnovu polise kasko osiguranja biće vama nadoknađena šteta na vašem vozilu.


Kada važi kasko osiguranje vozila?

Ako je zaključena polisa kasko osiguranja ona važi za vrijeme dok se vozilo koristi u skladu sa svojom namjenom i dok ima važeću registraciju. Kasko osiguranje pokriva najveći dio šteta koje mogu da nastanu dok je vozilo u pokretu, u mirovanju ili dok je parkirano.


Koji rizici su pokriveni kasko osiguranjem?

Ako osigurate vozilo polisom kasko osiguranja, bićete obezbjeđeni ukoliko dođe do oštećenja ili do potpunog uništenja vašeg vozila. Vozilo može da bude oštećeno ili uništeno usljed nastupanja različitih rizika (osigurani slučajevi) koji se definišu i preciziraju ugovorom. To može biti: o   krađa i razbojništvo; o   saobraćajna nezgoda (sudar, udar, prevrnuće, skliznuće i sl.); o   priprodna nepogoda (oluja, grad, snježna lavina, grom, poplava, bujice i dr.); o   požar; o   eksplozija (osim nuklearne eksplozije); o   udar ili pad predmeta; o   šteta prićinjena prilikom demonstracije ili manifestacije; o   drugi slučajevi koji se preciziraju ugovorom. Kasko osiguranje je posebno povoljno zato što, pored djelimičnih oštećenja na vozilu, pokriva i situacije kada dođe do potpunog uništenja tj.totalne havarije na vozilu. Šta se dešava sa kasko osiguranjem prilikom promjene vlasnika? Obratite pažnju – prilikom promjene vlasništva nad vozilom kasko osiguranje se ne prenosi na novog vlasnika vozila. Važno je za sve buduće vlasnike, kupce vozila da znaju da kupovinom vozila koje ima zaključeno kasko osiguranje ne stiču prava koja proizilaze iz kasko osiguranja.

Ukoliko kupujete vozilo i prodavac naglasi da je vozilo kasko osigurano, to za vas kao kupca nije od velike važnosti, jer pravo na isplatu naknade iz kasko osiguranja prestaje kada se promjeni vlasnik vozila. Ovo je razlika u odnosu na obavezno osiguranje od autoodgovornosti, gdje se na novog vlasnika prenosi i polisa osiguranja (polisa obaveznog osiguranja prati vozilo).

Kako vam lični finansijski savjetnici iz Harvesta mogu pomoći?
BOGATIM ISKUSTVIMA
Imamo već preko 60.000 zadovoljnih klijenata.
POTPUNOM OBJEKTIVNOŠĆU
Vaše zadovoljstvo nam je uvijek na prvom mjestu!
VRHUNSKIM TIMOM
Više od 20 licenciranih i pouzdanih finansijskih stručnjaka.
INDIVIDUALNIM PRISTUPOM
Odani smo najvišim etičkim standardima!
Provjerite kako vam možemo pomoći da uredite lične i poslovne finansije!
Kontaktirajte nas i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.