051 215 720
info@harvest.ba
NASLOVNA > NASVETI > Sve što trebate znati o osiguranju imovine
Sve što trebate znati o osiguranju imovine

O čemu voditi računa pri odabiru police?

Pri odabiru police cijena vam ne bi trebala biti glavni kriterij jer biste se, vodeći se najnižim mjesečnim iznosom, mogli iznenaditi kad vam osiguravatelj javi da niste pokriveni od provalne krađe - a vama je baš prije nekoliko dana drznik iz stana pokupio svu zlatninu.


Prije odluke o odabiru osiguranja, dobro je prvo popisati sve pokretnine vrijedne naknade štete kako biste ugovorili policu koja vas pokriva do željenog iznosa.

Treba potom razlikovati osiguranje kućanstva i osiguranje građevinskog dijela imovine. Ovo prvo podrazumijeva predmete poput namještaja, kućanskih aparata, obuće i odjeće, novac ili nakit, no želite li u slučaju udara groma da vam osiguravatelj pokrije i troškove uništenog krova, trebat ćete osigurati i građevinski dio objekta, zbog čega većina osiguravatelja sada nudi kombinirane ponude osiguranja kućanstva i građevine zajedno.


Funkcionisanje u praksi

Kod ugovaranja police treba detaljno čitati uslove iz ugovora jer se u suprotnom dogodi da čovjek vjeruje kako je osiguran, a na kraju se ispostavi da nije bio. Na primjer, u slučaju poplave neke osiguravajuće kuće pokrivaju samo poplave koje naprave rijeke, neke od jezera, a neke sve.

Slično je i s osiguranjem od požara ili izljeva vode iz cijevi. U slučaju požara, pokrivaju se gotovo sve vrste požara osim kod situacije kad je požar nastao kao posljedica nedirektnog udara groma. Znači, ako vam se kuća zapalila jer vam je grom udario u zgradu, isplatiće vam se osiguranje, ali ako je grom udario u njezinoj blizini, zapalio instalacije pa se požar tako proširio do vaših vrata, štete se naplaćuje od vlasnika instalacija.

Takođe nije jednostavno ni kod slučaja oluje. Ako vam nevrijeme odnese krov koji nije baš bio održavan, opet ćete ostati bez naknade štete pa se prije ugovaranja ipak najvažnije detaljno raspitati. Mnoge polise ne uključuju osiguranje imovine u slučaju zemljotresa, ali ga je moguće dodatno ugovoriti.

To možda i nije potrebno, ali dobar orijentir može biti lokacija imovine, kao i podaci o seizmičkoj aktivnosti u tom dijelu regije. Žive li na brdu, korisnicima možda nije potrebno u sklopu police ugovarati zaštitu od poplave, ali bi možda bilo zgodno zaštititi se od odrona zemlje. Najčešći uzroci šteta u imovinskom osiguranju većinom su požari, izljevi vode, oluje, poplave i udari groma pa je najbolje možda odavde krenuti.

Kako vam lični finansijski savjetnici iz Harvesta mogu pomoći?
BOGATIM ISKUSTVIMA
Imamo već preko 60.000 zadovoljnih klijenata.
POTPUNOM OBJEKTIVNOŠĆU
Vaše zadovoljstvo nam je uvijek na prvom mjestu!
VRHUNSKIM TIMOM
Više od 20 licenciranih i pouzdanih finansijskih stručnjaka.
INDIVIDUALNIM PRISTUPOM
Odani smo najvišim etičkim standardima!
Provjerite kako vam možemo pomoći da uredite lične i poslovne finansije!
Kontaktirajte nas i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.