051 215 720
info@harvest.ba
NASLOVNA > NASVETI > Šta je koristno o osiguranju imovine?
Šta je koristno o osiguranju imovine?

Pri odabiru police cijena vam ne bi trebala biti glavni kriterijum. Prije odluke o odabiru osiguranja, dobro je prvo popisati sve pokretnine vrijedne naknade štete kako biste ugovorili policu koja vas pokriva do željenog iznosa.

Treba potom razlikovati osiguranje kućanstva i osiguranje građevinskog dijela imovine. Ovo prvo podrazumijeva predmete poput namještaja, kućanskih aparata, obuće i odjeće, novac ili nakit, no želite li u slučaju udara groma da vam osiguravatelj pokrije i troškove uništenog krova, trebaćete osigurati i građevinski dio objekta, zbog čega većina osiguravatelja sada nudi kombinovane ponude osiguranja kućanstva i građevine zajedno.

Kod ugovaranja police treba detaljno čitati uslove iz ugovora jer se u suprotnom dogodi da čovjek vjeruje kako je osiguran, a na kraju se ispostavi da nije bio. Ljudi ugovore osiguranje u slučaju poplave, ali ne znaju da neke kuće pokrivaju samo poplave koje naprave rijeke, neke od jezera, a neke sve. Slično je i s osiguranjem od požara ili izljeva vode iz cijevi.

Mnoge kuće svojim korisnicima omogućuju da sami sebi kreiraju police birajući nepogode od kojih žele biti zaštićeni, a nemaju li u potpunosti fleksibilan odabir, nude nekoliko paketa među kojima je moguće odabrati onaj koji najbolje odgovara pojedinom tipu kućanstva. Mnoge od njih pritom ne uključuju osiguranje imovine u slučaju zemljotresa, ali ga je moguće dodatno ugovoriti. To, sudeći po statistici, možda i nije potrebno, ali dobar orijentir može biti lokacija imovine, kao i podaci o seizmičkoj aktivnosti u tom dijelu regije.

Žive li na brdu, korisnicima možda nije potrebno u sklopu police ugovarati zaštitu od poplave, ali bi možda bilo zgodno zaštititi se od odrona zemlje.

Najčešći uzroci šteta u imovinskom osiguranju većinom su požari, izljevi vode, oluje, poplave i udari groma pa je najbolje možda odavde krenuti.

Ukoliko Vam je hitno potreban bravar, električar, vodoinstalater, staklar, imate pravo na pomoć 24 sata, 365 dana u godini. Majstor dolazi na poziv na kućnu adresu i pruža potrebnu pomoć. Pravo na majstora ostvaruje se tri puta u toku godine.

Kako vam lični finansijski savjetnici iz Harvesta mogu pomoći?
BOGATIM ISKUSTVIMA
Imamo već preko 60.000 zadovoljnih klijenata.
POTPUNOM OBJEKTIVNOŠĆU
Vaše zadovoljstvo nam je uvijek na prvom mjestu!
VRHUNSKIM TIMOM
Više od 20 licenciranih i pouzdanih finansijskih stručnjaka.
INDIVIDUALNIM PRISTUPOM
Odani smo najvišim etičkim standardima!
Provjerite kako vam možemo pomoći da uredite lične i poslovne finansije!
Kontaktirajte nas i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.