051 215 720
info@harvest.ba
NASLOVNA > NASVETI > Šta je finansijska pismenost?
Šta je finansijska pismenost?

Finansijska pismenost je posjedovanje skupa vještina i znanja koje pojedincu omogućava donošenje djelotvornih odluka sa svim finansijskim resursima koje posjeduje. To je sposobnost razumijevanja i primjene različitih finansijskih koncepata i vještina, poput ličnog finansijskog upravljanja, budžetiranja i investiranja. Finansijski proizvodi i usluge postali su široko dostupni u društvu posljednjih decenija. S\' obzirom na važnost finansija u modernom društvu, nedostatak finansijske pismenosti može biti veoma štetan za pojedince. Jednostavan način da procjenite svoju finansijsku pismenost je postaviti sebi nekoliko pitanja o vlastitim ličnim finansijama:


  • Znate li kako kreirati lični budžet?
  • Imate li fond aza hitne slučajeve koji pokriva najmanje tri mjeseca osnovnih životnih troškova?
  • Imate li plan za penziju?
  • Ako imate dug, imate li plan kako da ga otplatite?


Da biste poboljšali svoje lične finansije, potrebno je naučiti i vježbati razne vještine kao što su izrada budžeta, upravljanje dugom i otplatom, razumijevanje kredita i investicionih fondova. Korisne smjernice koje treba uzeti u obzir:


  • Razumjevanje vaše plate – definišite svoj bruto i neto prihod i zabilježite sve odbitke poput zdravstvenog osiguranja i slično. Kada utvrdite svoj mjesečni neto prihod spremni ste potrošiti odgovorno sa vlasititim budžetom:
  • Stvorite lični budžet – pratite koliko novca zaradite tokom mjeseca u odnosu na to koliko potrošite. Vaš budžet treba uključivati: prihod(plata,...), fiksne troškove (računi, stanarina,...), diskreciono trošenje (nebitne stvari poput prehrane vani, kupovine,...) i štednja.


Finansijska pismenost pomaže odgovornom ponašanju u svijetu novca i donošenju racionalnih finansijskih odluka. Dobre finansijske navike se razvijaju već od djetinjstva, a loše se trebaju pto prije ispraviti. Jedna od dobrih finansijskih navika jeste živjeti u skladu sa mogućnostima. Trošenje više od iznosa budžeta je loša finansijska navika koja uzrokuje finansijsku ovisnost o zaduživanju. Izdvajanje dijela prihoda u svrhu štednje predstavlja dobru finansijsku naviku koja se uvijek isplati.

Kako vam lični finansijski savjetnici iz Harvesta mogu pomoći?
BOGATIM ISKUSTVIMA
Imamo već preko 60.000 zadovoljnih klijenata.
POTPUNOM OBJEKTIVNOŠĆU
Vaše zadovoljstvo nam je uvijek na prvom mjestu!
VRHUNSKIM TIMOM
Više od 20 licenciranih i pouzdanih finansijskih stručnjaka.
INDIVIDUALNIM PRISTUPOM
Odani smo najvišim etičkim standardima!
Provjerite kako vam možemo pomoći da uredite lične i poslovne finansije!
Kontaktirajte nas i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.