051 215 720
info@harvest.ba
NASLOVNA > NASVETI > Obezbjedite budućnost sebi i onima koje volite
Obezbjedite budućnost sebi i onima koje volite

Koji je najbolji način da zbrinete i obezbjedite one koji su vam najvažniji? Pružite najbolje školovanje vašoj djeci? Kako da budite sigurni da ćete uživati u starosti? Investirajte i štedite dugoročno, pametno i uz najmanji rizik.

Ukoliko niste otkrili eliksir mladosti ili neku čudesnu mašinu koja leči sve bolesti i povrede, onda ste vjerovatno svjesni prolaznosti života. I tu ne mislimo samo na život sam po sebi, već i na kvalitet i način življenja, jer danas u cijelom svijetu ne postoji 100% sigurno i stabilno zaposlenje. Sa polisom životnog osiguranja bićete bolje pripremljeni za neprijatne promjene koje vas mogu ostaviti bez prihoda na koje ste navikli, ali i zaštiti budućnost i blagostanje svojih najbližih i najdražih.

Sve to zvuči super i plemenito, ali zar osiguranje života nije samo osiguranje u slučaju smrti osiguranika, kada njegovi nasljednici dobijaju novac? Jeste, ali i može da bude i mnogo više od toga. Savremeno životno osiguranje nudi toliko različitih opcija i mogućnosti kojima možete da obezbjedite budućnost za sebe i svoje najmilije. Životno osiguranje može biti odličan način i da štedite, jer se premije određenih vrsta osiguranja života mogu koristiti i kao vrijednosni papiri, prilikom garantovanja kredita i slično. Dakle, životno osiguranje nije vezano samo za tragediju, već baš suprotno, za život i budućnost u najboljem i najširem smislu.

Osiguranje života

Osnovni oblik životnog osiguranja je riziko osiguranje života. Jednostavno, u slučaju smrti osiguranika osobe koje su navedene kao korisnici osiguranja dobijaju određenu novčanu nadoknadu. Korisnik polise osiguranja može da bude bilo ko, deca, rođaci, supružnici ili prijatelji. Iznos koji će dobiti u slučaju smrti osiguranika ugovara se na početku i zavisi od visine premije, koja opet zavisi od godišta osiguranika, njegovog zdravstvenog stanja, dužine trajanja osiguranja i posla kojim se bavi. Logično, rizična zanimanja, poput vatrogasaca i policajaca, kao i starije osobe, plaćaće višu premiju od nekoga ko ima 35 godina i bavi se kancelarijskim poslom.

Prije nego što kažete kako već imate previše troškova, i da ne možete još da priuštite i životno osiguranje. Ako vam je jednostavnije, premiju možete da plaćate i polugodišnje ili jednom godišnje. Za taj novac ne očekujte da će korisnici da žive lagodno do kraja života, ali će svakako dobiti određenu novčanu nadoknadu koja im može značiti više nego što možete da zamislite. Primjera radi, u slučaju da smrt nastane kao posljedica nesrećnog slučaja ili nezgode, korisnici dobijaju cjelokupnu osiguranu sumu.

Šta ako ostanem bez novca?

U današnjim uslovima, potpuno opravdano pitanje. Kako su mešovita životna osiguranja, jednim dijelom štednja, pa donekle i investicija, postoje i načini da se nastavi plaćanje mjesečnih ili godišnjih premija, bez gubitka prava na osiguranu sumu. Naime, u dogovoru sa osiguravajućom kućom može se smanjiti premija koju plaćate tako da zadržite pravo na novčanu nadoknadu u slučaju nastupanja osiguranog slučaja, ali naravno, iznos nadoknade će biti daleko manji. Osiguranje možete i prodati, pod uslovom da ste premije uredno plaćali najmanje dve ili tri godine, i da osiguravajuća kuća uopšte to želi da uradi. Generalno, ovo je nepovoljna opcija, jer se otkup obavlja prema internim vrednosnim tablicama, u kojima se vrednost polise približava uloženom novcu tek oko polovine trajanja osiguranja. Na kraju, postoji i mogućnost pozajmice, kada osiguravajuće društvo praktično pozajmljuje novac klijentu. Iako nijedno rešenje nije idealno, različite mogućnosti su na raspolaganju jer je i osiguravajućim društvima u interesu da nastavite da plaćate svoje premije, a vama da održite svoju dugoročnu investiciju.


Kako vam lični finansijski savjetnici iz Harvesta mogu pomoći?
BOGATIM ISKUSTVIMA
Imamo već preko 60.000 zadovoljnih klijenata.
POTPUNOM OBJEKTIVNOŠĆU
Vaše zadovoljstvo nam je uvijek na prvom mjestu!
VRHUNSKIM TIMOM
Više od 20 licenciranih i pouzdanih finansijskih stručnjaka.
INDIVIDUALNIM PRISTUPOM
Odani smo najvišim etičkim standardima!
Provjerite kako vam možemo pomoći da uredite lične i poslovne finansije!
Kontaktirajte nas i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.